Könyv és folyóirat ajánló

Folyóiratok - helyben olvashatóak

Bravo Girl!

A BRAVO Girl! a 13-16 éves lányok havonta megjelenő magazinja, amely segíti az olvasókat az életre való felkészülésben. Elsősorban azokhoz szól, akik érdeklődnek a divat, a  szépségápolás és a sztárok iránt. A magazin lelki témákkal és szerelmi tanácsadással is foglalkozik.

Buci Maci

A magazin 3-8 éveseknek készült gazdagon illusztrált, színes gyermek havilap. A lap az évszakhoz, az év ünneprendjéhez igazodva tartalmaz meséket, matematikai, logikai játékos feladatokat, mozgásra ösztönző játékokat, állatismertető dupla oldalt, állatos posztert, kivágható barkácsmellékletet, a kicsik által is elkészíthető recepteket.

Csodaceruza

Színes irodalmi magazin mindenkinek, aki szeret olvasni. Mesék, versek, könyvajánlók, könyvkritikák, interjúk minden számban. Rendszeresen hirdet pályázatokat, akciókat, táborokat.

Élet és Tudomány

A hetilap elsősorban a magyar tudományos élet eredményeire koncentrál, jellegzetessége, hogy a kutatók saját maguk írnak eredményeikről közérthető, népszerű formában. Fontos szerepe van a legújabb magyar találmányok és tudományos eredmények országos elterjesztésében, valamint a nemzetközi eredmények magyarországi megismertetésében. 

Garfield magazin

A humor és a képregények kedvelőinek szánt havonta megjelenő gyermekmagazin. Főszereplője a világ egyik legismertebb képregény-figurája Garfield, a lusta macska és gazdája, Jon. Aki szeret enni és aludni, minden bizonnyal örömmel forgatja ezt a lapot.

Glossy Girls

A 100xSzép magazin tinédzsereknek szól, érdekli őket a divat, a szépségápolás, rajonganak a sztárokért, határozott zenei ízlésük van, imádnak moziba járni, napi csatát vívnak szüleikkel. A lap gerincét így ezek a témák adják, de foglalkozik az olvasóikat érdeklő aktuális kérdésekkel is, mint pályaválasztás, vakáció, nyári munka...

Képes Sport

A Képes Sport egy dinamikus, informatív, szórakoztató hetilap, amely nem csupán a sportot átlagon felül kedvelő olvasókhoz szól.Nyelvezete könnyen érthető, közvetlen hangnemben mutatja be a sportcsillagokat és sporteseményeket. A lap fő pilléreit az egyedi hangvételű riportjai, sztárinterjúk, olvasmányos sztorik, színes hírek, beszámolók, és a poszterek adják.

A macska

Kéthavonta megjelenő, képekkel gazdagon illusztrált magazin. A macskatartók számára hasznos ismereteket, táplálkozási, tenyésztési, orvosi tanácsokat tartalmaz. Találkozhatsz benne hírességekkel és azok kedvenceivel, állatvédelemmel, és gyakori kérdéseidre is választ kaphatsz.

National Geographic Kids

A havi rendszerességgel megjelenő magazin a 8-14 éves gyerekekhez szól. Játékos, könnyed formában ismerteti meg az érdeklődőket az állatvilág szépségeivel, a természettudományok titkaival, a nagy felfedezések részleteivel és a világ különböző népeivel. Lélegzetelállító fotókkal és különleges térképekkel illusztrálja a feldolgozott témákat.

Nemzetközi kutya magazin

Népszerű ismeretterjesztő havilap. Rovataiban sok érdekesség és hasznos információ olvasható közérthető formában ritka vagy ismertebb kutyafajtákról, etológiáról.

Popcorn

A Popcorn havonta megjelenő 24 éve népszerű ifjúsági magazin.  A folyóiratban bepillanthatsz a hírességek magánéletébe, tesztet tölthetsz ki, rendszeresen találsz benne horoszkópot és filmajánlót is. A Dalszöveg rovatban híres külföldi énekesek, együttesek dalszövegeit fordítják magyarra. A havilap célja tehát elsősorban a szórakoztatás.

Szivárvány

A Szivárvány Heted 7 Határon évente 10 alkalommal (a tanév 10 hónapjában), 44 színes oldalon jelenik meg A/4-es méretben. Rendszeres mellékletei: A/3-as méretű, kétoldalas színes poszter és fekete-fehér nyomású versenyfüzet. Témái között rendszeresen szerepelnek történelmi témájú regék, mondák, állatokról szóló leírások, Magyarországról és határon túli magyarlakta területekről szóló írások, rejtvények, komplex tanulmányi versenyek, szaktárgyi versenyek évfolyamonként.

Mesék

Bartos Erika: Bogyó és Babóca

A parányi kötet, Bartos Erika saját készítésű illusztrációit felhasználva mutatja be Babóca, a katicakislány és Bogyó, a csigafiú barátságának kialakulását, ami egy kettészakadt cseresznyéből előbújó kukac közbenjárásával született. A könyvecskében található második történet már Bogyó szülinapi zsúrját ismerteti, és azt, hogyan is lehet szivárványon csúszdázni.

Berg Judit: Tündérnaptár

A két kicsi tündérnek, Csiribínek és Pankának nagyon terhére van már a téli unatkozás. Még szerencse, hogy Csiribí rájön, hogy épp a farsangi mulatságoknak van itt a szezonja! A kis barátok nagy elánnal meg is kezdik egy fantasztikus álarcosbál szervezését, amely jobban sikerül, mint azt valaha is remélték Ezen kívül még öt történetet olvashatunk pici hőseinkről. Ezek a mesék egy szülinapi parti sztoriját leszámítva az év nagyobb szezonális ünnepeihez kapcsolódnak: a húsvéthoz, a Szent Iván-éjhez, a szüreti mulatsághoz és persze a karácsonyhoz. Az óvodás és kisiskolás korosztálynak ajánlható könyvet Pásztohy Panka színes rajzai kísérik.

Tóth Kriszta, D.: Lolamesék

A kötetben három mese kapott helyet. Az elsőben (Repül a, repül a... Lola!) a kislány az utazás és repülés élményéről csacsog, majd megtudhatjuk, hogy miért jó móka és - nem mellesleg hasznos dolog - a szelektív hulladékgyűjtés (Kukasziget és palackpulcsi), végül pedig választ kapunk arra a korántsem mellékes kérdésre, hogy honnan érkeznek a kisbabák (Hol voltam, amikor még nem voltam?).

Maar, Paul: Tessék engem megmenteni!

Mivel egyetlen kérője sem tetszett Henrietta-Rozalinda-Audórának, ugyanis nem csak nagyon szép volt, de az orrát is igen magasan hordta, az a szokatlan ötlete támadt, hogy elraboltatja magát egy szörnnyel.Arra számított, hogy a legbátrabb, és legdaliásabb királyfiak jönnek majd kiszabadítására, amikor édesapja, a király kihirdetteti, hogy aki a lányát kiszabadítja, megkapja őt felségül, s ráadásul még a fele királyságot.A szörnyet – aki valószínűleg vegetáriánus volt –, azonban cseppet sem érdekelte a királykisasszony, csupán a nála levő finom ennivalót akarta megkaparintani. Így hát Henrietta-Rozalinda-Audóra kénytelen volt többé-kevésbé saját magát elrabolni, ha azt akarta, hogy a terve sikerüljön. De nem csak ez az egy dolog ütött ki balul…

Regények

Nyulász Péter: Helka

Helka legendája a Balaton elfeledett mítoszai közé tartozik. A fantasy határát súroló, kacagtatóan humoros kalandregényében Nyulász Péter számtalan utalást és információt rejtett el. Ismerd meg őket, és döntsd el: elhiszed-e, hogy valaha tündérek, hercegek, hercegnők, varázslók és manók lakták a mindannyiunk szívében helyet kapó Balatont! A könyvet elolvasva, késztetést érezhetsz Te is, hogy felfedezd a legendás helyszíneket, és ismerősként köszöntsd a Balaton tündérét, vagy a Bakony varázslóját, ha szembejön veled…

Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók

A főszereplő Réti Gergő, egy teljesen átlagos budapesti srác. Egyetlen különleges tulajdonsága, hogy néha túl elevenek az álmai és rendszeresen felbukkan bennük egy kölyökfarkas. Nyugalmas, főként a számítógép előtt töltött mindennapjait felborítja anyja bejelentése: az egész család utazik a Révülők Találkozójára a Bagoly-bükki-völgybe. A völgyet ellepték a vajákosok, táltosok, sámánok, kuruzslók, dobolók, garabonciások, mágusok és varázslók a világ minden tájáról, hogy összegyűljenek és ünnepeljenek. Ám a Gonosz is készülődik, a Kilenc Jurta Szövetsége meggyengülni látszik, és ahogy ez már lenni szokott: Gergőnek kell megmenteni a révülők világát az összeomlástól.

Porter, Eleanor H.: Az élet játéka

Tudat alatt mindnyájunkban ott él még a hajdani gyermek, hacsak a nevelés, a világ elszürkítő hatása máris ki nem ölte belőlünk. E kis regényben nem a felnőttek világa öli meg a gyermekit, hanem megfordítva: egy hús-vér gyermek hódítja meg varázsával a felnőttek állig begombolkozott világát – szinte játszva. Mondanivalója – hogy örömre születtünk a világra – mindig és mindenütt érvényes.

Park, Linda Sue: Min mester inasa

Távoli tájon, távoli korban játszódik az Amerikai Gyermekkönyvtárosok Szövetségének elsődíjas ifjúsági könyve. Egy kiskamasz - aki a történet végén már fiatalember - reménytelen helyzetből indul a középkori Koreában. Nevelőapjával a hajléktalanok sorsát éli. Ám a híd alól - lakóhelyükről - újra és újra odalopódzik a falu legtekintélyesebb porcelánművesének ablakához, és lenyűgözve bámulja Min mester munkálkodását. Rengeteg megpróbáltatást és kalandot kell Kórónak, a könyv hősének átélnie, mire vágya beteljesülhet, és a mester tanítványává fogadja.

Ismeretterjesztő könyvek

Stilton, Geronimo: Játékok könyve

Lippa néni születésnapjára óriási kirándulást szerveztünk. Az egész Stilton család eljött. Micsoda remek mulatság volt! Tudjátok mit játszottunk? Ebben a könyvben rengeteg pompás játékot találtok. Vannak benne olyanok, amiket kint, és olyanok is, amiket bent játszhattok. Egyedül vagy társaságban, igazán extraegeres játékgyűjtemény… szavamra mondom! Vagy ne legyen a nevem Geronimo Stilton.

Elmar Brümmer és Jürgen Zeyer: Sport

Miben rejlik a sport varázsa? Miért sportolunk? Mit nevezünk extrém sportnak?A legújabb Mi MICSODA különkönyv híres nemzetközi és magyar sportsikerekről és bravúros rekordokról szól - a kőkorszaktól a profi sportig. Reméljük, a könyv ifjú olvasójának a kötet által még fontosabbá válik a sport és a testmozgás.

Tények, rekordok, érdekességek

Vajon melyik dinoszaurusz volt akkora, mint egy csirke? Melyik bolygó vulkánja magasabb a Mount Everestnél? Ki nyert egymás után tizenegyszer világbajnokságot? Milyen volt az első mosógép? Miért volt fontos az első radar? Kérdések, amelyekre meglepő és izgalmas válaszokat kaphatsz! Könyvünk 11 fejezete 11 témát ölel fel, a világ minden fontos jelenségét érinti, a bolygókutatástól a művészetekig. Kiváló eszköz gyerekek érdeklődésének felkeltésére a világ dolgai iránt. Teljeskörű színes grafika, rajzokkal és különleges fotókkal sok-sok elképesztő adat és információ, élvezetes, olvasmányos stílusban.

Kállayné Szerényi Júlia: Magyarország növény- és állatvilága

A Magyarország képes természeti atlasza izgalmas utazásra invitálja az olvasót a napsütötte domb- és hegyvidékeken, végtelen rónákon, hömpölygő folyókon, félhomályba burkolózó mocsarakon át az ember keze nyomát magukon viselő szántókig. A változatos élőhelyek némelyike olyan különleges növényeknek és állatoknak nyújt otthont, melyeket a világon máshol hiába keresnénk. A harminc fejezet végigkalauzol hazánk jellegzetes élőhelyein, bemutatva a növény- és állatfajok százait. Olyan varázslatos, eldugott helyekre enged bepillantást, mint az orchideákkal díszes láprétek, az égerligetek övezete pisztrángos hegyi patakok vagy a hódvárakat rejtő folyópartok.