Értékeink a jövőt formálják – Vándorgyűléseink öröksége
Magyar Könyvtárosok Egyesülete 50. Vándorgyűlése Keszthely, 2018. július 3–6.

1. Festeticsek öröksége – kastély és kincsei

Sétavezető: Hargitainé Vári Éva – a Helikon Kastélymúzeum Könyvtárának vezetője

Részvételi díj: 4000 Ft (tartalmazza az ebéd árát)

Időpont: 2018. július 6. 8.00–14.00 óráig

"Elrejtezve Keszthely ernyőjében
Bölcsebbtől tanulom: élni mint szebb s mint jobb
S ezt hallom a múzsák berekjében:
Nagy a haza s benne Festetics a legnagyobb!"

Dukai Takács Judit

Ez a félnapos séta a Festetics család korába röpíti a látogatót. A Festetics-kastély és annak minden kiállítóhelye bemutatásra kerül. A kastély termein és parkján keresztül sétálva megismerhetjük a család történetét, szellemiségét, mecenatúráját.

Bővebb információ: www.helikonkastely.hu

Megtekintésre kerül:


Keszthely egyik legkiemelkedőbb műemléke és kulturális központja is a Festetics-kastély. Az év minden időszakában rengeteg látogatót vonz. Talán nem túlzás azt állítanunk, hogy a városba és a környékre látogatók közül nagyon kevesen lehetnek, akik nem látogatják meg e csodálatos főúri épületegyüttest a maga gazdag kínálatával, és sétálnak a közelmúltban helyreállított viktoriánus stílusú parkjában.

Mindazok számára méltó program és kikapcsolódás ez a séta, akik a vándorgyűlést helyben, Keszthely egyik legnagyobb, legismertebb látványosságában és annak környezetében szeretnék lezárni.

2. Keszthely gyöngyszemei – séta a Balatoni Múzeumtól a kastélyig

Sétavezető: dr. Cséby Géza – író, költő, irodalomtörténész, műfordító

Időpont: 2018. július 6. 8.00–14.00 óráig

Részvételi díj: 4000 Ft (tartalmazza az ebéd árát)

„Utazó meg állj! nézd’ Keszthelynek szép táját…”

Nagy Ignác


Az ősi történelemmel, gazdag kultúrával rendelkező városunkban való séta lelki felüdülés és testi épülés egyaránt.

Tervezett program:

Bővebb információ:

A programok tájékoztató jellegűek. A változtatás jogát fenntartjuk!
A kellemes séta során Keszthely több nevezetességével és látnivalóival ismerkedhetnek meg, egy érdekességekkel tarkított, egyedi, színes és rendkívül élvezetes vezetés segítségével. Mindazok számára maradandó emléket jelenthet, akik a vándorgyűlés utolsó napján is Keszthely belvárosában szeretnének kikapcsolódni.

3. Nosztalgiázzon Nagykanizsán!

Kirándulásvezető: Czupi Gyula – a Halis István Városi Könyvtár igazgatója

Utazás: autóbusszal

Időpont: 2018. július 6. 8.00–17.00 óráig

Részvételi díj: 2000 Ft (tartalmazza az útiköltség és az ebéd árát)

„Emlékek nélkül a nemzetnek híre csak árnyék”

Vörösmarty Mihály

Nagykanizsa városa és könyvtára, az MKE vándorgyűlés 15 évvel ezelőtti helyszíne szívesen megmutatná ismét magát. Aki akkor nálunk volt, kedves emlékeinek helyét, aki nem járt nálunk, az a sok fajta könyvtári kezdeményezés helyszínét tekintheti meg ezen a napon. Ahogyan 15 éve, most is érdekes kezdeményezéseinket mutatjuk meg.

Tervezett program:

Az időpontok és programok tájékoztató jellegűek. A változtatás jogát fenntartjuk!

Szeretettel várunk mindenkit, akik szívesen elevenítik fel korábbi emlékeiket a városról, a 2003-ban megrendezett vándorgyűlésről, vagy szeretnének megismerkedni ezzel a nagymúltú dél-zalai várossal. A kirándulás nagyszerű alkalmat kínál arra, hogy az 50. MKE vándorgyűlést Nagykanizsán befejezve térhessen haza.

4. Theodora császárné és a végvári vitézek – Balaton-felvidéki kirándulás - BETELT! - a kirándulás helyszíneinek korlátozott befogadóképessége miatt további buszokat nem áll módunkban indítani

Kirándulásvezető: Katona Csaba – történész

Utazás: autóbusszal

Időpont: 2018. július 6. 8.00–kb. 18.00 óráig

Részvételi díj: 8500 Ft (tartalmazza az útiköltség és az ebéd árát)


„A fény az embert is átsugározza, a dolgokba is bevilágít és a gyümölcs íze is világosabb. E táj szíve a Káli-medence. Aki egyszer megáll a Salföldi Kőtengeren és végigtekint a Hegyestűig, vagy látja Kővágóörs templomdombját, vagy a Monoszló és Köveskál közti mandulásból megpillantja a szent vulkánokig terülő tájat, az tudja, hogy Hamvas Béla minden szava igaz. Ez az a hely, ez az idő az Aranykor.”

Somogyi Győző és Szelényi Károly könyvéből

A Káli-medence a Balaton-felvidéki Nemzeti Park egyik legértékesebb kincse, igazi kis „ékszerdoboz”. A vidék minden évszakban másik arcát tárja fel előttünk, hol csendes, hol nyüzsgő, de mindig él és elvarázsolja az ide látogatót. Ez a gyönyörű panorámával, a maga gazdag kőzet, növény- és állatvilágával megáldott természeti táj minden szegletéből megfigyelhető, csodálatos képet mutat. Utunk során a szigligeti várban végvári vitézekkel találkozhatunk, a salföldi kitérő és kőtengeri látogatás után pedig hűsítő ásványvizet ihatunk Theodora császárné kútjából.

Bővebb információ:

Tervezett program:

Az időpontok és a programok tájékoztató jellegűek. A változtatás jogát fenntartjuk!

Szeretettel ajánljuk a kirándulást mindazoknak, akik egy békés, romantikus, de emellett kihívásokat is tartogató, izgalmas kikapcsolódásra vágynak. A páratlan látványvilágú festői táj, a fényeiben ragyogó Balaton közelsége felejthetetlen élmények színtere, ahol kitűnő lehetőség adódik fényképezésre, emlékeik megörökítésére.

5. Az „őrállók” vidéke – az Őrség csodái - BETELT! - a kirándulás helyszíneinek korlátozott befogadóképessége miatt további buszokat nem áll módunkban indítani

Kirándulásvezető: Kiss Gábor – a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója

Utazás: autóbusszal

Időpont: 2018. július 6. 8.00–kb. 18.00 óráig

Részvételi díj: 8500 Ft (tartalmazza az útiköltség és az ebéd árát)

„Az Őrség nemcsak Magyarország legvadregényesebb és legromantikusabb szeglete, az Őrség szerelem. Életforma.”

Ez a minden részében csodákat rejtő tájegység nagyobb részt Nyugat-Magyarországon, kisebb részben a szlovéniai Muravidéken található. Látnivalókban, kulturális és néprajzi hagyományokban, természeti kincsekben rendkívül gazdag területe hazánknak.

A kirándulás során megtekinthetjük a veleméri Árpád-kori templomot, Magyarszombatfán a fazekasházban megismerkedhetünk a fazekas mesterséggel, Szalafőn a térség gasztronómiájáról hallhatunk, emellett kóstolhatunk málét, pálinkát, szörpöt és lekvárt. Sajátkezűleg készíthetünk őrségi tökmagolajat. Pityerszer népi műemlékegyüttese is sok csodát rejt a látogatók számára.

Bővebb információ:

Tervezett program:

Az időpontok és a programok tájékoztató jellegűek. A változtatás jogát fenntartjuk!

Az őrségi táj páratlan élményeket kínál az ide látogatók számára, hiszen a dombok-völgyek váltakozásával, a megbúvó kis csörgedező patakok látványával, a tiszta, friss levegővel, a csendesség és a nyugalom, igazi „béke-szigete” érzéssel töltheti el lelkünket. Azoknak, akik ezt a kirándulási lehetőséget választják, valódi testi-lelki-szellemi felüdülést adhat az utazás, emellett a tájra jellemző gasztronómiai ismeretekkel és élményekkel is gazdagodhatnak.

6. Árpád-kor és őscsobbanás – látogatás Hévízen

Kirándulásvezető: Tar Ferenc – történész, középiskolai tanár

Utazás: autóbusszal

Időpont: 2018. július 6. 8.00–16.00 óráig

Részvételi díj: 5000 Ft (tartalmazza az útiköltség és az ebéd árát)

„Kétszeresen áldott ez a táj. Megáldotta a teremtő a csodálatos vízzel és a szelíd, változatos panorámával, és ez a szelíd panoráma kedves, mint a muskátlis ablak, annyira gyönyörködtető, mint az orgonaerdő, a vadvirágcsokor.”

N. Szabó Gyula

A kirándulást rövid történelmi sétával kezdjük a keszthelyi mólónál, majd Hévízre érve a belvárosban és a tó partján ismerkedünk meg a fürdőváros múltjával.

Hévíz az ország emblematikus gyógyfürdője. Nem véletlenül, ugyanis az itteni tőzegmedrű gyógytó világviszonylatban is egyedülálló. Délelőtt csobbanhatunk a tóban, délután pedig Egregyen a római villát, múzeumot csodáljuk meg. Elsétálunk az Árpád-kori templomhoz is, és borozunk a pincesoron.

Tervezett program:

Az időpontok és programok tájékoztató jellegűek. A változtatás jogát fenntartjuk!

Szeretettel ajánljuk a kirándulást mindazoknak, akik ismereteik bővítése mellett egy pezsgő életű, ám mégis nyugtató, kellemes, sajátos hangulatú üdülővárosban szeretnének kikapcsolódni; a tóban, valamint csodálatos természeti környezetben testileg-lelkileg feltöltődni.

Bővebb információ: