Értékeink a jövőt formálják – Vándorgyűléseink öröksége
Magyar Könyvtárosok Egyesülete 50. Vándorgyűlése Keszthely, 2018. július 3–6.

Városnéző tematikus utak

Az MKE vándorgyűléseinek helyszíneként az elmúlt öt évtized alatt Magyarország szinte minden tájegysége és azok számos városa otthont adott. A konferencia amellett, hogy hivatásunk időszerű kérdéseinek szakmai színtere, lehetőséget teremt arra is, hogy szabadidős programok keretében megismerkedhessünk a rendező helyszín nevezetességeivel, látványosságaival, vagy az idővel történt változásokat, megújulást felfedezzük, régi emlékeinket, élményeinket újra átéljük.

Jubileumi, 50. vándorgyűlésünk alkalmával hasonlóan az elmúlt évek gyakorlatához, mi is szeretnénk tematikus városnéző programra invitálni Keszthelyre érkező kedves vendégeinket, és ízelítőt adni történelmi múltú, Balaton parti városunk híres pontjaiból.

Az ingyenes tematikus városnéző utak idegenvezetéssel, négy helyszínre, két alkalommal indulnak.

Időpontok:

Választható helyszínek:

Balatoni Múzeum

Keszthely, Múzeum u. 2.

Idegenvezető: Havasi Bálint – múzeumigazgató, régész

Zala megyében az elsőként létesült múzeum, 2012-ben „Az Év Múzeuma 2011” címmel, 2014-ben pedig Podmaniczky-díjjal tüntették ki.

A több, mint százéves múltra visszatekintő, egyedülálló intézmény kezdetek óta gyűjtötte a Balaton környékének régészeti, néprajzi, történeti és természettudományi emlékeit.

Legnagyobb állandó kiállítása az „Aranyhíd – Fejezetek a Balaton történetéből” című tárlat, a „Magyar tengert” összetett természeti és kultúrtörténeti szempontból mutatja be tizenegy, interaktív elemekkel is felszerelt új teremben. További állandó kiállításain a látogatók megismerkedhetnek a tó élővilágát ismertető akváriummal, Halápy János festőművész munkásságának emléket állító szobával, valamint a Balaton-felvidékről illetve a Kis-Balaton környékéről származó új római és középkori leleteket bemutató kőtárral.

A múzeum mindezek mellett számos időszaki kiállítással és különféle programokkal várja az érdeklődőket minden korosztályból.

A Balatoni Múzeum kiállító termei és szolgáltatásai akadálymentesek.

Forrás és bővebb információ: www.balatonimuzeum.hu

Fő tér, Sétálóutca nevezetességei

Idegenvezető: dr. Cséby Géza – író, költő, műfordító, irodalomtörténész

A Keszthely belvárosával ismerkedő séta alatt a résztvevők meglátogatják a Várkertet, ahol megtekinthetik a Szent Lőrinc tiszteletére épített kápolna alapfalait. A gótikus stílusú Magyarok Nagyasszonya-temploma, Keszthely legrégibb épületének látogatása után, hallhatnak a közelmúltban teljesen átalakított, ezáltal a városnak új arculatot adó Fő térről, az itt található épületekről. Az idegenvezetés során megtekinthetik Festetics (I.) György ülőszobrát, majd a Fő téren tovább haladva érkeznek a hangulatos sétálóutcára.

A műemlékekben rendkívül gazdag belváros bemutatása során a jelentkezők láthatják a barokk stílusú Pethő- vagy Goldmark-házat, Goldmark Károly zeneszerző szülőházát, mely a mai formáját a 18. században kapta, valamint a Keszthelyhez valamilyen módon kötődő hírességek emléktábláit (Szendrey Júlia, Asbóth Sándor, Batsányi János stb.) őrző Pantheont is.

Forrás és bővebb információ: www.keszthely.hu/latnivalok

Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely

Keszthely, Bercsényi u. 65-67.

Idegenvezető: Dr. Szabóné Lázár Ibolya – kiállítóhely-vezető

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum fennhatósága alatt működő országos múzeum a város központi részén helyezkedik el. A kiemelt emlékhelyek közé tartozó műemlék, számos hagyományőrző rendezvény, kézműves-kiállítás és diákprogram kedvelt helyszíne. A Kiállítóhely két részre különíthető el, a múzeumra és az élménygazdaságra.

A múzeum kiállításai között a látogatók megismerkedhetnek többek között a növénytermesztést és állattenyésztést szolgáló korabeli gazdasági épületekkel, eszközökkel, az agrárszakoktatás történetével, életmódtörténettel.

Az élménygazdaság a majorsághoz tartozó mintegy másfél hektáros, fallal körbezárt területű kertjében kapott helyet. A jelentkezők itt megtekinthetik a 19. században termesztett legfontosabb gazdasági növényeket (régi szőlő- és gyümölcsfajták, jellegzetes szántóföldi-, konyhakerti- és fűszernövények) és az őshonos magyar háziállatokat. A látogatók tartalmas időtöltéséhez az élménygazdaság területén több információs egység, foglalkoztató-, játszó- és pihenőhely is rendelkezésre áll.

A kiállításra érkező látogatók az udvarban ingyenesen parkolhatnak.

Forrás és bővebb információ: www.elmenygazdasag.hu

Helikon Kastélymúzeum Könyvtára

Keszthely, Kastély u. 1.

Idegenvezető: Hargitainé Vári Éva – a Helikon Kastélymúzeum Könyvtárának vezetője

A program keretében a résztvevők a Festetics-kastély legértékesebb területére látogathatnak el. A Festetics család kezdetektől gyűjtött könyveinek Festetics (I.) György, 1799–1801 között egy külön könyvtári szárnyat építtetett a kastélyban. A gyűjtemény Magyarország egyetlen, épségben megmaradt főúri magánkönyvtára, megmentésének történetéről hallhatnak a bemutatás alatt. Az itt őrzött legrégibb kötet 1488-ból való, Thuróczy János műve, a Chronica Hungarorum.

A vezetés során a Festetics-kastélyban csak a Helikon Könyvtár kerül bemutatásra, az épület többi terme nem része az útnak. A jelentkezők egyedülálló belsőépítészeti környezetben ismerkedhetnek meg a főúri gyűjteménnyel, emellett kizárólag ez alkalomból betekintést kapnak a múzeumi könyvtár szakmai munkájába, munkaterületére is.

Forrás és bővebb információ: www.helikonkastely.hu